Asocijacije

 

Upoznajte se sa asocijacijama koje postoje u boćarskom sportu.

Postoje četiri vrste boćanja i one su organizovane u četiri različite asocijacije na međunarodnom nivou. To su sledeće asocijacije:
1. Volo ili Lyonnaise (Volo ili Lionez)
2. Raffa (Rafa)
3. Patanque (Petenka)
4. Lown Bowls (Lav bol)

Loša koordinacija i nepostojanje saradnje između asocijacija je u prošlosti pravilo dosta problema. Danas je taj problem najozbiljnija prepreka da boćanje postane olimpijski sport. Ovo je podstaklo asocijacije da započnu međusobnu saradnju. Nadamo se da će to dovesti boćanje u kategoriju olimpijskih sportova. Na tekstovima ispod možete se više informisati o svakoj od asocijacija.

Volo ili Lyonnaise (Volo ili Lionez)

Ova vrsta, tj. ova asocijacija boćanja je najzastupljenija kod nas. Takmičenje, tj. liga koju organizuje naš savez je iz ove asocijacije, mada se savez trudi da organizuje i pokrene takmičenje i iz ostalih asocijacija.

Za vollo (lyonnaise) asocijaciju, neophodni su pažljivo uređeni tereni. Tereni mogu biti izrađeni od betona, asfalta koji su posuti finim peskom. Ovakvi tereni se susreću uglavnom u urbanijim sredinama – gradovima, predgrađima, na trgovima i uglavnom su otvoreni tereni, mada se mogu sresti i kao dvoranski tereni.

U igri se koriste metalne boće, dijametra od 90mm (za decu od 80mm) do 110mm, težine od 900 do 1200 grama. Dijametar bulina je od 35mm do 37mm. Dužina terena je 27,5m, dok žene i juniori U14 igraju na nešto kraćim terenima i sa nešto lakšim boćama. Širina terena je od 2,5m do 4m.

Discipline koje obuhvata ova asocijacija su sledeće: pojedinac, par, trojka, bližanje ili izbijanje u krug, precizno izbijanje i brzinsko izbijanje.

Upoznajte se sa Rafa (Raffa) boćarskom asocijacijom

Rafa asocijacija, tj. takmičenje iz Rafa asocijacije se ne održava u našoj zemlji. Ne postoji ni jedan uređeni teren za rafa boćanje kod nas pa je takmičenje nemoguće organizovati. Rafa zahteva specijalne uslove – finu, specijalnu podlogu.

Nadamo se da ćemo u narednom periodu naći razumevanje kod državnih institucija i sponzora koji bi pomogli u izgradnji prve dvorane sa terenom za Rafa boćanje u našoj zemlji.

Boće su od plastike, a dijametar (veličina) varira od 104 mm do 111mm, a težina od 860 do 980 grama. Dijametar bulina je je 4 cm, a težina 60 grama. Dužina terena se kreće od 24,5 do 28 metara, a širina od 3,8 do 4 metra.

Discipline koje obuhvata Rafa boćanje su: pojedinac, par i trojka.

Upoznajte se sa Petanka (Petanque) boćarskom asocijacijom

Petanka je vrsta boćanja koja je možda i najbliža starom, tradicionalnom boćanju. Ona se može igrati na praktično svim vrstama podloge, jedini uslov je da teren bude ravan. Igra se na plažama, parkovima i sl.

Boće moraju biti metalne. Dijametar se kreće od 7,05 do 8 metara, a težina od 650 do 800 grama. Deca u igri koriste boȳe težine od 600 grama i dijametra 65 mm. Minimalna dužina terena je 15 metara, a širina je 4 metra.

Upoznajte se sa Lavn Bovls (Lown Bowls) boćarskom asocijacijom

Lown Bovls asocijacija nije zastupljena u našoj zemlji, tj. za nju naš savez još uvek ne organizuje takmičenje. U narednom periodu se planira detaljnije upoznavanje sa ovom asocijacijom i organizacija prvog takmičenja…