Асоцијације

Упознајте се са асоцијацијама које постоје у боћарском спорту.

Постоје четири врсте боћања и оне су организоване у четири различите асоцијације на међународном нивоу. То су следеће асоцијације:
1. Volo ili Lyonnaise (Воло или Лионез)
2. Raffa (Рафа)
3. Patanque (Петенка)
4. Lown Bowls (Лав бол)

Лоша координација и непостојање сарадње између асоцијација је у прошлости правило доста проблема. Данас је тај проблем најозбиљнија препрека да боћање постане олимпијски спорт. Ово је подстакло асоцијације да започну међусобну сарадњу. Надамо се да ће то довести боћање у категорију олимпијских спортова. На текстовима испод можете се више информисати о свакој од асоцијација.

Volo или Lyonnaise (Воло или Лионез)

Ова врста, тј. ова асоцијација боћања је најзаступљенија код нас. Такмичење, тј. лига коју организује наш савез је из ове асоцијације, мада се савез труди да организује и покрене такмичење и из осталих асоцијација.

За vollo (lyonnaise) асоцијацију, неопходни су пажљиво уређени терени. Терени могу бити израђени од бетона, асфалта који су посути финим песком. Овакви терени се сусрећу углавном у урбанијим срединама – градовима, предграђима, на трговима и углавном су отворени терени, мада се могу срести и као дворански терени.

У игри се користе металне боће, дијаметра од 90мм (за децу од 80мм) до 110мм, тежине од 900 до 1200 грама. Дијаметар булина је од 35мм до 37мм. Дужина терена је 27,5м, док жене и јуниори У14 играју на нешто краћим теренима и са нешто лакшим боћама. Ширина терена је од 2,5м до 4м.

Дисциплине које обухвата ова асоцијација су следеће: појединац, пар, тројка, ближање или избијање у круг, прецизно избијање и брзинско избијање.

Упознајте се са Рафа (Raffa) боћарском асоцијацијом

Рафа асоцијација, тј. такмичење из Рафа асоцијације се не одржава у нашој земљи. Не постоји ни један уређени терен за рафа боћање код нас па је такмичење немогуће организовати. Рафа захтева специјалне услове – фину, специјалну подлогу.

Надамо се да ћемо у наредном периоду наћи разумевање код државних институција и спонзора који би помогли у изградњи прве дворане са тереном за Рафа боћање у нашој земљи.

Боће су од пластике, а дијаметар (величина) варира од 104 мм до 111мм, а тежина од 860 до 980 грама. Дијаметар булина је је 4 цм, а тежина 60 грама. Дужина терена се креће од 24,5 до 28 метара, а ширина од 3,8 до 4 метра.

Дисциплине које обухвата Рафа боћање су: појединац, пар и тројка.

Упознајте се са Петанка (Petanque) боћарском асоцијацијом

Петанка је врста боћања која је можда и најближа старом, традиционалном боћању. Она се може играти на практично свим врстама подлоге, једини услов је да терен буде раван. Игра се на плажама, парковима и сл.

Боће морају бити металне. Дијаметар се креће од 7,05 до 8 метара, а тежина од 650 до 800 грама. Деца у игри користе боȳе тежине од 600 грама и дијаметра 65 мм. Минимална дужина терена је 15 метара, а ширина је 4 метра.

Упознајте се са Лавн Бовлс (Lown Bowls) боћарском асоцијацијом

Лоwн Бовлс асоцијација није заступљена у нашој земљи, тј. за њу наш савез још увек не организује такмичење. У наредном периоду се планира детаљније упознавање са овом асоцијацијом и организација првог такмичења…