Boćarski savez Srbije

O boćanju

Upoznajte se sa nastankom i razvojem boćanja…

Boćanje je veoma stara sportska igra koja se vekovima igra u mediteranskim zemljama i u primorju bivše Jugoslavije. Ime boćanje je izvedeno iz latinske reči bottia što znači lopta. Mogli bi je opisati i kao specifičnu mediteransku igru kuglama na ravnoj površini. Mnogo toga upućuje da je boćanje nastalo u Grčkoj, u Sparti. Etrurci su je preneli Rimljanima, a ovi u Italiju i druge mediteranske i alpske zemlje. Takođe, kao moguće kolevke ovog sporta se pominje i stari Egipat i prostor današnje španske pokrajine Baskije.

Mnogo toga upućuje da je boćanje nastalo u Grčkoj, u Sparti. Ipak, tačno poreklo boćanja je praktično nepoznato. U početku, tereni za boćanje su bili seoski putevi, ravna nepripremljena zemljišta, neiskorišćeni ravni prostori. Takođe, često su uz ugostiteljske objekte izgrađivani boćarski tereni, sa jednom ili dve staze (što bi i danas predstavljalo osveženje ugostiteljske ponude). Starinska verzija boćanja je podrazumevala upotrebu kamenih kugli koje su vremenom zamenile kugle od pečene gline, a zatim i drvene kugle. U današnje vreme se najčešće koriste sintetičke ili metalne, fabrički proizvedene kugle.

Ipak, upravo su izostanak strogih pravila i minimalni neophodni uslovi za njegovo igranje sačuvali tradiciju boćanja vekovima. Boćanje je 1984. godine postalo Paraolimpijski sprot, a od 2008. godine se igra u preko sto zemalja širom sveta ako posmatramo sve četiri boćarske asocijacije.