Боћарски савез Србије

О боћању

Упознајте се са настанком и развојем боћања…

Боћање је веома стара спортска игра која се вековима игра у медитеранским земљама и у приморју бивше Југославије. Име боћање је изведено из латинске речи боттиа што значи лопта. Могли би је описати и као специфичну медитеранску игру куглама на равној површини. Много тога упућује да је боћање настало у Грчкој, у Спарти. Етрурци су је пренели Римљанима, а ови у Италију и друге медитеранске и алпске земље. Такође, као могуће колевке овог спорта се помиње и стари Египат и простор данашње шпанске покрајине Баскије.

Много тога упућује да је боћање настало у Грчкој, у Спарти. Ипак, тачно порекло боћања је практично непознато. У почетку, терени за боћање су били сеоски путеви, равна неприпремљена земљишта, неискоришћени равни простори. Такође, често су уз угоститељске објекте изграђивани боћарски терени, са једном или две стазе (што би и данас представљало освежење угоститељске понуде). Старинска верзија боћања је подразумевала употребу камених кугли које су временом замениле кугле од печене глине, а затим и дрвене кугле. У данашње време се најчешће користе синтетичке или металне, фабрички произведене кугле.

Ипак, управо су изостанак строгих правила и минимални неопходни услови за његово играње сачували традицију боћања вековима. Боћање је 1984. године постало Параолимпијски спрот, а од 2008. године се игра у преко сто земаља широм света ако посматрамо све четири боћарске асоцијације.